פיקוח בניה – המדריך

אם אתם חושבים או עומדים לבנות בית, בוודאי דאגתם לבחור מעצב פנים, אדריכל, קבלן, פועלים ובטח חשבתם כבר על הפרט האחרון בעיצוב. מצויין, אך על מפקח בנייה חשבתם?

פיקוח בניה

אנשים פרטיים המבקשים להתחיל תהליך של בניית בית חייבים לקחת בחשבון מפקח בנייה. לא ניתן לבנות בית מבלי שנוכחות מקצועית של פיקוח בנייה תהיה בשטח באופן שוטף וקבוע. בדיוק כפי שלא ניתן לנהל עסק בשלט רחוק או לצפות שעסק יתנהל ללא פיקוח, בקרה וניהול כך יש להבין כי לא ניתן לבצע עבודת בנייה ללא מפקח בשטח.
עובדה ברורה ופשוטה זו נוטים רבים מאד שלא להבין. אלו בדרך כלל אנשים שמעולם לא נכנסו לתהליך בנייה ולכן חושבים שקבלן הממונה על הבנייה ינהל בעצמו את העסק. זוהי טעות שלעיתים קרובות עולה ביוקר. לא רק שתקלות רבות מתרחשות בשטח אלא גם עיכובים חוזרים ונשנים מתחילים להירקם, העבודה משתבשת וההוצאות הופכות עצומות.

מפקח בניה

כמה מילים על תהליך הבנייה

תהליך הבנייה מתחיל במשרדו של האדריכל. לאחר שבחרתם את המקום בו אתם רוצים להקים את ביתכם ולאחר שרכשתם את הקרקע יהיה עליכם לטפל מול הרשויות בכל מיני אישורים ומסמכים המאפשרים את בנייתו של בית. לאחר שכל אלו בידיכם ושילמתם לכל גורם בדרך, מהרשות המקומית ועד לאחרון עורכי הדין, תהיה לכם הזכות להתחיל לתכנן תוכניות. אלו מבוצעות על ידי אדריכלים מוסמכים כמובן.
האדריכל, בשיתוף אתכם, יתכנן תכנית בנייה מסודרת. בתוכנית זו תוכלו לדמיין כיצד יראה הבית, באיזה גודל יהיו החדרים והיכן ימוקם כל חדר שירותים, כל יציאה לגינה או למרפסת וכל נקודת חשמל בבית. תוכניות אלו מפורטות מאד ותוכלו לבצע בהן שינויים קלים עד לסוף שלב התכנון. לאחר מכן, עם תחילת הבנייה, יהיה קושי רב לשנות שינויים גדולים.
לאחר שהתוכנית תהיה מוכנה יהיה עליכם לבחור קבלן. הקבלן מביא עימו את הפועלים מדי בוקר ותפקידו לדאוג שהם יבצעו את העבודה על פי שלבי הבנייה. בשלב היסודות יגיעו מחפרים ופועלים לחפירה ויציקות בטון, לאחר מכן יונחו תשתיות, שלד וכן הלאה. אחריותו של הקבלן היא לעבור משלב לשלב אך יש צורך גם באחריות של מפקח על הקבלן.

 

מי זקוק למפקח בנייה?

כבעלי הבית, האחריות לטיפול בבניית הבית היא שלנו בלבד. הבעיה מתחילה כאשר אין לנו אפשרות להגיע מדי יום ויום אל אתר הבנייה ולהעביר שם שעות על גבי שעות, מה עוד שגם אם יש לנו את הזמן הזה אין לנו את הידע הדרוש לפיקוח על בנייה.
האם מגיעים חומרים איכותיים לאתר? או שמא מישהו שולח אלינו חומרי בנייה זולים יותר? האם הפועלים הגיעו הבוקר בזמן? האם העבודה מתקדמת במהירות טובה? האם הם מבצעים את עבודתם בצורה יסודית או מעגלים פינות לכיוונים לא ממש חיוביים? כל השאלות הנ”ל דורשות תשובות של איש מקצוע. אם אינכם עובדי בנייה, קבלנים או מנהלי בנייה באתרים מורשים הרי שיש לכם צורך באיש שתפקידו יהיה מפקח בנייה.

מדוע אנו זקוקים לאיש מקצוע בשטח?

כאמור, הסיבות שאנו זקוקים לאיש מקצוע הן רבות ועיקרן: חוסר יכולת להגיע אל האתר באופן קבוע, חוסר ידע וניסיון בבנייה וגם רצון לוודא כי מי שמנהל את הפרויקט כולו יבצע זאת על הצד הטוב ביותר.
איש מקצוע בשטח יודע את העבודה, מכיר את הגורמים הפועלים, יודע לדרבן ולהזיז עניינים כך שהבנייה תתקדם על פי התכנית ועל פי לוח זמנים שנקבע מראש.

 

מה מבצע מפקח הבנייה בפועל?

מפקח הבנייה מגיע מדי יום אל האתר. הוא דואג לכך שהפועלים יגיעו בשעה שנקבעה להם בליווי הקבלן. המפקח דואג אף לכך שכל החומרים הנדרשים לבנייה בשלב זה של העבודה יהיו באתר ללא עיכובים מיותרים. כידוע אם אין חומרים אבל יש פועלים מתבזבז יום עבודה יקר מאד.
המפקח דואג שהשימוש בחומרי הגלם של הבנייה יעשה בצורה מבוקרת וללא בזבוזים מיותרים. הוא גם דואג שהאתר עצמו יהיה מסודר ונקי ויאשר עבודה בתנאים אופטימאליים. בנוסף, דואג המפקח שהעבודה תתבצע בצורה הטובה והאיכותית ביותר, החל משלב היסודות ועד האריח האחרון ברצפה. הכל חייב להיות מדוייק, איכותי ונקי.
לסיכום, המפקח הוא המאסטר של אתר הבנייה, על פיו יישק דבר והוא זה שפותח את הפרויקט וגם זה שסוגר אותו בסופו של התהליך.

פיקוח בנייה

כמה זה עולה לנו בסופו של דבר

רבים חוששים לשלם משכורת עבור מפקח בנייה כהוצאה נוספת לאחר ההוצאות הענקיות בתהליך הבנייה. זוהי תפיסה שגויה ומוטעית ביותר. עלות מפקח בנייה קטנה בצורה משמעותית מאד מכל תקלת בנייה אחרת העלולה לגרום לעיכוב, הזמנת יתר, עבודה לא איכותית, בריחה של פועלים, קבלן שאינו מבצע את עבודתו וכו’. סיבות אלו עשויות לעלות מאות אלפי שקלים, בעוד עבודתו של המפקח הינה כמה אלפי שקלים בחודש, בלבד.
הדעה רווחת כי פיקוח בנייה אינו אופציה אלא גורם חובה בכל אתר בנייה, קטן או גדול. בדיוק כפי שלא ייתכן שחברת בניה גדולה תבצע פרוייקט בנייה גדול מבלי שמישהו מפקח עליו כך לא ייתכן שתפקידו את בניית הבית שלכם בידיים לא מקצועיות או שתסמכו על כך שהעבודה תתבצע מעצמה.
חשוב לציין כי מפקח בנייה אמון על תקציב הבנייה, הוא מודע היטב לכל הגורמים הכלכליים של התהליך ולכן מפקח גם על ההוצאות השוטפות באתר. על המפקח לדאוג לכך שהתכנית התקציבית שנבנתה בשלב התכנון מתבצעת בפועל בשלב הבנייה עצמה. על מנת לעשות זאת, יש להעניק לו את הסמכות לנהל בעצמו את התהליך בשטח. מפקח בנייה טוב יחסוך לכם עשרות ואף מאות אלפי שקלים. אל תתלבטו, הזמינו עוד היום מפקח בנייה כחלק מהתהליך כולו.